Ny dokumentar vil om bag overskrifterne

09.05.2014
  • ""
Ny dokumentarserie skal vise Danmark, hvordan det i virkeligheden foregår, når et barn kommer i pleje.

Center for Familiepleje og Børnefamiliecenter København har givet to DR-journalister – Lisbet Barrett og Anne Herlin – lov til at skildre, hvordan processen er i Københavns Kommune, og hvordan livet i plejefamilien siden former sig. Optagelserne er begyndt, men de to journalister mangler stadig at finde de sidste cases.

Ny dokumentarserie skal vise Danmark, hvordan det i virkeligheden foregår, når et barn kommer i pleje. Center for Familiepleje og Børnefamiliecenter København har givet to DR-journalister – Lisbet Barrett og Anne Herlin – lov til at skildre, hvordan processen er i Københavns Kommune, og hvordan livet i plejefamilien siden former sig. Optagelserne er begyndt, men de to journalister mangler stadig at finde de sidste cases.

”Det her er noget af det sværeste, jeg nogensinde har prøvet. Jeg har filmet i et åbent fængsel i et helt år, men det her slår alt: Der er så mange hensyn at tage, fordi det er børn, det handler om. Og der er så mange mennesker, som skal sige ja, og ting, der skal falde på plads, at vi har været ved at kaste håndklædet i ringen flere gange.” Det fortæller Lisbet Barrett, den ene af de to journalister bag DR’s kommende dokumentarserie om plejebørn.

De gode cases er svære at finde

Selv om de to journalister gik i gang med optagelserne før påske, og altså har kontakt til flere familier, så leder de stadig efter cases af den type, som Lisbet Barrett kalder ”proceshistorier”.

”Vi vil rigtig gerne vise processen med at komme i familiepleje og fx følge en plejefamilie, der henter et barn på fødegangen – eller eventuelt en tvangsfjernelse. Det ville give en god mulighed for at vise sagen fra begge sider. Men den type case har vi ikke fundet endnu,” fortæller hun.

Bag om overskrifterne

Ambitionen med DR’s dokumentar om plejebørn er at komme bag om overskrifterne, aflive myter og fordomme om plejefamilier og dårlige sager, og give seerne et nuanceret billede af, hvordan livet kan se ud for plejebørn og deres familier. Fokus er på deres hverdag med alt, hvad der hører til af op- og nedture.

”Vi vil gerne være med, når livet tager en drejning, og når tingene er svære, så vi ikke laver et urealistisk og rosenrødt billede af virkeligheden. Vores ønske er at give et nuanceret billede af de børn og sager, der nogle gange rammer forsiden. Mange har som jeg selv, deres viden fra overskrifterne alene, og det vil vi gerne lave om på,” siger Lisbet Barrett.

God public service at vise dilemmaer

Tanken med dokumentarserien er, at den skal følge forskellige familier i forskellige faser af en anbringelse, så den kan komme til at vise forløbet fra flere sider. Der er altså både fokus på den biologiske families historie, plejebørnenes hverdag i plejefamilien og de kommunale medarbejderes arbejdsliv og arbejdsgange.

I en programbeskrivelse til Københavns Kommune pointerer journalisterne, at de gerne vil hele vejen rundt, så de også får indblik i sagsbehandlernes og familieplejekonsulenternes arbejde. ”Det vil også her være god public service, at vise de dilemmaer og overvejelser, der ligger til grund for at tage beslutninger omkring børn, anbringelse og tilsyn.” Det har imidlertid vist sig, at det heller ikke er nemt at få dækket den side af sagerne.

”Faktisk har vi slet ingen cases med sagsbehandlere endnu, men vi arbejder stadig på det, for vi vil rigtig gerne vise, hvad det er for dilemmaer og overvejelser, de står med,” forklarer hun.

Journalister med dokumentar-erfaring

Lisbet Barrett og Anne Herlin filmer selv med et lille, håndholdt kamera, blandt andet for at komme helt tæt på den menneskelige historie. De har begge produceret dokumentarudsendelser før, og Lisbet Barrett er den ene af de to journalister bag DR dokumentarserierne ”Fængslet” og ”Hjælp, vi skal føde”.

Efter planen skal dokumentarserien om plejebørn sendes på DR1 i 2014. Det kommer sandsynligvis til at dreje sig om seks programmer af en halv times varighed, men længde og antal afhænger af materialet og er ikke endeligt fastlagt.

Vilkårene er forhandlet på plads

De overordnede vilkår for produktionen af dokumentaren er på plads, og kontrakten med Københavns Kommune er skrevet under – både af DR, Center for Familiepleje og Børnefamiliecenter København. Derudover skal de enkelte medvirkende – uanset om de er medarbejdere eller borgere – underskrive en samtykkeerklæring.

Kontrakten fastlægger blandt andet, at dokumentarserien kun må genudsendes i tre år, at personer, der ikke ønsker at medvirke bliver sløret, og at plejebørn kun optræder med deres fornavn. De medvirkende har desuden en fortrydelsesfrist på tre dage, i forhold til de optagelser, de er med i.

Vil du gerne være med i dokumentaren?

Interesserede plejefamilier og plejebørn skal henvende sig til deres familieplejekonsulent, som kan fortælle mere om projektet. Biologiske forældre, som har et ønske om at medvirke, skal kontakte deres sagsbehandler.