Teenagere trives i deres plejefamilier

09.05.2014
Teenagere trives i deres plejefamilier

De fleste unge er glade for at bo i deres plejefamilie, selv om de bliver anbragt i en sen alder. Det viser en ny undersøgelse fra Videnscenter for Familiepleje, som bliver præsenteret på en konference i Nyborg den 21. november.

Knap 80 procent af de unge, som er blevet anbragt i teenageårene siger, at de for det meste er glade eller meget glade for at bo i deres plejefamilie, og 42 procent oplyser, at deres plejemor er en af de personer, som de føler sig allermest knyttet til. Selv om unge, der er blevet anbragt før de blev teenagere, er endnu gladere for deres plejefamilie og føler sig mere knyttet til plejeforældrene, så dokumenterer undersøgelsen, at det i høj grad er muligt for unge, der anbringes som teenagere, at få et tæt forhold til deres plejeforældre. Og det betyder, at langt flere unge fremadrettet vil kunne få glæde af familiepleje. I dag er det på landsplan kun 18 procent af de nyanbragte teenagere, der anbringes i en plejefamilie. Og i Københavns Kommune er det kun 14 procent.

Baggrunden for undersøgelsen er et ønske om at forbedre kvaliteten af teenageanbringelser, og den adskiller sig fra anden forskning ved både at have spurgt de unge selv og deres plejefamilier. I alt 83 teenagere og 94 plejefamilier har besvaret et spørgeskema om alt lige fra loyalitetskonflikter og følelsen af at være anderledes til omfanget af medinddragelse og støtte fra kommunen. Derudover har 10 plejefamilier og 10 unge bidraget med deres egne historier i uddybende interviews.

Videnscenter for Familiepleje er en del af Center for Familiepleje, som er Københavns Kommunes familieplejeorganisation. Videnscentrets speciale er aktionsforskning og metodeudvikling, og ligesom tidligere rapporter rummer også denne en række anbefalinger til ændret praksis blandt plejefamilier, familieplejekonsulenter og sagsbehandlere.

Rapporten Teenagere i familiepleje – set fra anbragte unge og plejeforældres perspektiv er udgivet med støtte fra Egmont Fonden. Videnscenter for Familiepleje har også udsendt en pressemeddelelse om rapporten.

Kontakt

Mette Larsen

Chefkonsulent
+45 26 11 32 08